Rett kompetanse på rett plass
NRK Vestland skriver denne uken om en form for oppgavedeling i geriatrien som tverrfaglig.no ønsker velkommen.
I Kvam i Hardanger har de startet opp et prøveprosjekt med matverter (lenke til NRK). I følge kommunen ser de allerede flere positive sider denne fordelingen, og noe som kan løse mange av utfordringene i eldreomsorga for norske kommuner.
Skrevet av: Bjarte Malum
Vi brenner for å avdekke den uformelle kompetansen på norske arbeidsplasser slik at hver enkelt ansatt kan fokusere på det man er best på - alt med tjenestemottaker i fokus.
Enten det er skole, aldershjem eller andre plasser der mennesker hjelper mennesker, opplever hjelperne gjerne at de må dekke over flere arbeidsoppgaver som ikke er deres primære oppgaver ved institusjonen. Selv om man må forvente at alle ansatte hjelper til ved behov, planlegger man ikke driften ut fra en slik situasjon.
Å kartlegge og synliggjøre kompetanseutvikling kan være vanskelig. spesielt når det er snakk om ikke-formell eller uformell kompetanse. Å ha ansatte som er motivert til stadig å utvikle seg og tilegne seg ny kunnskap og nye ferdigheter øker kvaliteten på tjenesten, og det å synliggjøre personlig og faglig utvikling er motiverende for den ansatte.
I mange stillingsutlysninger står det at det finnes gode muligheter til faglig og personlig utvikling, men er det sant? Og dersom det er sant, hvordan kan man synliggjøre dette?
Tverrfaglig.no kan hjelpe virksomheter med dette med å ta i bruk badges i kompetanseutviklingsarbeidet.
Ved hjelp av badges kan oppgavefordelingen på arbeidsplassen enkelt effektiviseres slik at hver enkelt arbeidstaker blir mer effektiv og ikke minst mer fornøyd. Det er gledelig å konstatere at Kvam Kommune tar denne problemstillingen på alvor og prioriterer budsjettmidler til "matverter" slik at beboerne også får det bedre.
Vi i Tverrfaglig.no ønsker gjerne å komme i kontakt med organisasjoner, bedrifter og arbeidsplasser som kunne tenke seg å få effektivisert driften. Vi har verktøyene som skal til for å få implementert en ny arbeidshverdag hos dere. Til det beste for ledere, ansatte, tjenestemottakere og pårørende.
Sakset fra NRK Vestland
Om badges:
Ved å vise og systematisere uformell og ikke-formell kompetanse, knytter man bruken av badges til læring. Satt sammen med de ansattes formelle kvalifikasjoner kan man utvikle brukervennlige systemer for å jobbe strategisk med virksomhetens til enhver tid gjeldende kompetansebehov.
Vi bruker systemet til organisasjonen Badgecraft som Tverrfaglig.no har gjennomgått en verifiseringsprosess hos. Andre organisasjoner og fagpersoner kan tilknyttes som kvalitetskontrollører og anerkjenne verdien av læringen.
Badges (kompetansekapsler på norsk) er et stadig mer brukt verktøy for bedrifter og organisasjoner. En Rød Tråd er aktivt medvirkende i prosessen med å utvikle et felles rammeverk i dette arbeidet.
Badges er et supplement til formell kompetanse for å vise hva man har tilegnet seg gjennom ikke-formelle læringsarenaer. Det handler om å fremme den uformelle kompetansen på en arbeidsplass slik at det totale kompetansebildet blir bredere.
Tverrfaglig.no brenner for å vise og motivere til livslang læring. Ved at kollegaer anerkjenner hverandres uformelle kompetanse gjennom badges, får man en systematisering og utvikling av den interne kompetansen.