Helt ærlig! – Når ungdom former framtiden

Hvordan skaper vi demokratiske borgere i praksis? Redd Barna har et prosjekt de kaller Helt ærlig! Dette ungdom i ungdomsskolen en unik mulighet til å påvirke lokalpolitikken – med skolen som arena for reell medvirkning og samfunnsengasjement.

Gjennom tverrfaglige tema og samarbeid med lokalpolitikere, utvikler elevene både handlingskompetanse og politisk mestringstro.

Helt ærlig! er et praktisk og virkelighetsnært undervisningsopplegg for 8.–10. trinn, utviklet for å styrke lokaldemokratiet og gi ungdom en stemme i saker som angår dem. I løpet av en 10 ukers prosjektperiode samarbeider elever med lokalpolitikere for å finne løsninger på reelle utfordringer i deres nærmiljø.

Prosjektet starter med en valgsituasjon: lokalpolitikere presenterer saker de jobber med, og elevene stemmer over hvilken sak de vil arbeide videre med. Deretter går klassene sammen i grupper for å utforske, analysere og utvikle tiltak – med mål om å overrekke konkrete løsningsforslag til beslutningstakerne.

En læringsarena for fremtidens samfunnsbyggere

Opplegget er tett forankret i LK20 og det tverrfaglige temaet Demokrati og medborgerskap. Elevene lærer om makt, ytringsfrihet, medborgerskap og påvirkning – og får trening i kildesøk, argumentasjon, skriving, muntlig framføring og samarbeid. De får også anledning til å møte gjester fra organisasjoner, besøke institusjoner som Stortinget eller rådhuset, og utvikle virkemidler som slampoesi, kronikker eller budsjettforslag.

Tverrfagligheten i prosjektet er tydelig: samfunnsfag, norsk og matematikk er kjernefag, men flere andre fag kan enkelt kobles på avhengig av tematikken. For eksempel ble ungdomsromanen Hør her’a! brukt som utgangspunkt i et Stovner-prosjekt om lokal stolthet, mens et annet prosjekt med tema psykisk helse ble knyttet til utdanningsvalg og engelsk. Ulike skoler tilpasser opplegget etter tid, ressurser og lokal kontekst.

Lokale utfordringer – ungdoms løsninger

Noe av det sentrale med Helt ærlig! er koblingen til elevenes faktiske liv og nærmiljø. Enten temaet er psykisk helse, rasisme eller urban identitet, får elevene utforske egne erfaringer og bruke disse som drivkraft for forslag til samfunnsforbedring. De lærer at deres innsikt og stemme har verdi – og at engasjement kan føre til faktisk endring.

Prosjektet avsluttes med en høytidelig overlevering av tiltakene til politikerne – ofte med kulturelle innslag og bred deltakelse fra lokalmiljøet. I noen tilfeller inviteres politikerne tilbake neste semester for å rapportere om hvilke tiltak som faktisk har blitt igangsatt. På denne måten får elevene oppleve demokratisk påvirkning i praksis.

Et tverrfaglig løft for skolen

For skoler som ønsker å jobbe tverrfaglig og verdibasert med elevmedvirkning, kan Helt ærlig! være et interessant verktøy. Det styrker skolens samfunnsmandat, samtidig som det gir rom for kreativitet, dybdelæring og lokal tilpasning.

Mer informasjon finner du her.