Micro-credentials og digital badges: en ny vei til tverrfaglig kompetanse

Når Tverrfaglig.no startet med kurs og workshops vurderte vi å ta i bruk digital badges og system for micro-credentials som et verktøy for å dokumentere ny kompetanse hos deltakerne.

Vi tok det ikke i bruk den gang. Nå skjer det imidlertid så mye på den fronten, at selv om ikke Tverrfaglig.no bruker dette nå, kan det være interessant å ta en nærmere kikk på hva det er for noe.

Skrevet av: Tverrfaglig.no

I en verden i rask endring blir behovet for fleksible, relevante ferdigheter mer påtrengende. Flere aktører innenfor utdanning og arbeidsliv søker etter løsninger som kan bygge kompetanse raskt og effektivt på tvers av fag og sektorer.

Micro-credentials og digital badges har vokst frem som en innovativ tilnærming til nettopp dette, og kan tilby nye måter å bygge og synliggjøre kompetanse. For Tverrfaglig.no, som fremmer samarbeid mellom ulike sektorer og fagområder, kan micro-credentials etterhvert bli et verdifullt verktøy for kompetanseutvikling.

Hva er micro-Credentials og digital badges?

Micro-credentials er kortere, fleksible kurs og læringsenheter som dekker konkrete ferdigheter og kunnskap, ofte spesialdesignet for raskt å svare på nye behov i arbeidsmarkedet. I motsetning til tradisjonelle studieprogrammer er de gjerne modulbaserte, og kan tas som individuelle kurs eller bygges videre på til større kvalifikasjoner over tid (stackable)

Etter fullføring av et micro-credential-program kan deltakerne tildeles digital badges – et visuelt symbol og et konkret bevis på at de har oppnådd spesifikke ferdigheter. Digital badges kan deles digitalt, eksempelvis på LinkedIn, profesjonelle profiler, eller nettsider, slik at ferdighetene er synlige og gjenkjennelige for andre.

Status i Norge

Micro-credentials er i vekst i Norge, særlig innen høyere utdanning og profesjonell opplæring. Flere norske universiteter og høyskoler har begynt å utforske bruken av slike program for å møte de endrede behovene til arbeidslivet. Dette reflekteres også i norske politiske mål om å fremme livslang læring.

I kjølvannet av EUs rammeverk for micro-credentials, som søker å gjøre dem standardiserte og gjenkjennelige på tvers av landegrenser, har Norge vist interesse for å utvikle felles standarder. Dette vil gjøre det enklere for arbeidsgivere å forstå og verdsette micro-credentials fra ulike utdanningsaktører og sektorer.

Tverrfaglige muligheter: nye læringsveier med micro-credentials

Som en slags koblingsboks mellom ulike sektorer ser Tverrfaglig.nomicro-credentials og digital badges som en mulighet til å bygge mer fleksible læringsveier. I et kurs- eller workshopformat kan vi tilby spesifikke micro-credentials som gir deltakerne kompetanse på tvers av fagområder og sektorer.

For eksempel; micro-credentials innenfor bærekraftig utvikling, digitalisering, eller prosjektledelse, hvor man kan utvikle modulbaserte kurs skreddersydd for å møte konkrete behov på tvers av profesjoner og bransjer.

Ved å bygge opp kompetanse gjennom flere micro-credentials kan deltakerne få en sammensatt kompetanseprofil som både er faglig relevant og tverrfaglig anvendbar. Hver digital badge vil representere en oppnådd ferdighet eller kunnskap, som gir tydelig verdi både for enkeltpersoner og deres arbeidsgivere.

Også i skolesektoren kan fokus på, og anerkjennelse av, andre ferdigheter enn bare de vanlige faglige kravene være både nyttig og motiverende.

Internasjonale eksempler:

Internasjonalt har micro-credentials blitt en integrert del av læringslandskapet i land som USA, Australia og Nederland. I Australia har utdanningsinstitusjoner utviklet nasjonale rammeverk for micro-credentials som gjør dem transparente og sammenlignbare, noe som hjelper både arbeidstakere og arbeidsgivere til å forstå og bruke dem på tvers av sektorer. Nederland har også jobbet med fleksible micro-credential-programmer og har lykkes med å fremme modularisering av utdanning, slik at kompetansebygging blir mer dynamisk og tilpasset et skiftende arbeidsmarked.

Fremtiden for micro-Credentials og tverrfaglig kompetansebygging

For Tverrfaglig.no er bruken av micro-credentials et spennende steg i retning av en fremtid hvor kompetanseutvikling kan skreddersys etter både individuelle og samfunnsmessige behov. Ved å benytte micro-credentials kan man tilby verifiserbare bevis på oppnådd kompetanse som også er gjenkjennelige for andre aktører – enten de opererer i privat eller offentlig sektor. Denne fleksibiliteten i læringsveier betyr at man kan tilby opplæring som ikke bare dekker grunnleggende ferdigheter, men også skaper nye tverrfaglige og tverrsektorielle forbindelser.

Slik kan micro-credentials og digital badges være med på å utvikle en mer åpen og fleksibel kompetansekultur - der livslang læring er en realitet for alle.

Tverrfaglig.no ser frem til å bidra til denne utviklingen og åpne nye veier for kompetansedeling og samarbeid på tvers av fag og sektorer.