Skolemiljøansattes roller og kompetanse i laget rundt eleven
Fagforbundet har bestilt en rapport fra NIFU som ser nærmere på hvordan ansatte i skolen som ikke er lærere opplever egen arbeidssituasjon. Laget rundt eleven er et utsagn som ofte brukes når skolen diskuteres. Rapporten ser nærmere på hvordan dette laget fungerer, sett fra de som utgjør laget utenom lærerne.
Rapporten bekrefter at et tverrfaglig samarbeid er avhengig av at ulike yrkesgrupper anerkjenner hverandres kompetanse og deres bidrag til det felles arbeidet. Det er varierende hvordan dette oppleves. Deltagelse i de samme foraene og det å være en naturlig del av et tverrfaglig team som jobber med elevene står sentralt.
En enkel undersøkelse som Foreningen En Rød Tråd gjennomførte blant barne- og ungdomsarbeidere (101 respondenter) viser det samme. I denne undersøkelsen ble det også løftet frem et problem med at noen grupper, i dette tilfellet barne- og ungdomsarbeidere) ikke hadde tilgang til nødvendig informasjon om elevene de jobber med.
Kompetanseheving
Det er en problemstilling i skolen at det er en skeivfordeling mellom hvilke yrkesgrupper som får mulighet til kompetanseheving. Å sørge for at alle får den opplæringen de trenger for å løse oppgavene best mulig er viktig. En stor hindring kan være skolens økonomisk ressurser, men også at det ikke er andre som kan overta oppgavene dersom man skal delta i opplæring.
Rapporten nevner en utfordring med at yrkesmessige statushiarkier og ulike begrepsbruk kan ha en negativ effekt på samarbeid. Foreningen En Rød Tråd har tidligere initiert utvikling av en felles grunnkompetanse hos yrkesgrupper som skal samarbeide. Mer om det kan du lese her.